Odżywianie w sporcie

Posted by Agnieszka Zych
on Luty 19, 2017

Jako trener personalny głównie pomagam swoim podopiecznym w poprawie sprawności, IMG_20160429_143138sylwetki, zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale mam też sporo zapaleńców, którym zależy na poprawie  wyników sportowych. Oprócz treningu ogromne znaczenie ma odpowiednie odżywianie, które pomaga znosić obciążenia treningowe i pomaga w regeneracji. Niektórzy potrzebują pojedynczych wskazówek aby ulepszyć swoją dietę , znamy przecież siebie najlepiej, czujemy jakie pokarmy nam służą. Czasem wystarczy jedna mała ale istotna wskazówka, jakieś nowe podejście. Ale niektórzy pośród dużej ilości różnych informacji szukają całościowego podejścia- swojej dobrej drogi, swojego schematu. Ponieważ mój sezon rowerowy zbliża się wielkimi krokami i prowadzę głównie rowerzystów postaram się przybliżyć kilka ogólnych wskazówek, które mogą pomóc w analizie  swojego sposobu odżywiania.

Co biorę pod uwagę przy układaniu diety swoim podopiecznym w sporcie ?

1. Charakterystyka wysiłku

W kolarstwie czy bieganiu ( a z takimi osobami głownie współpracuję) mamy do czynienia z wysiłkami aerobowymi gdzie wydolność tlenowa jest podstawą przygotowania zawodnika (w procesie przemian tlenowych energia może być czerpana ze spalania nie tylko glukozy, ale również tłuszczów, ketokwasów i aminokwasów), ale podczas wyścigów występuje też wysiłki interwałowe duża ilość sprintów, przyspieszeń i zrywów gdzie dochodzi do beztlenowej glikolizy ( w jej trakcie dochodzi do odbudowy ATP z rozpadu glukozy, pochodzącej z zapasów mięśniowych i wątrobowych). Organizm można nauczyć korzystać z danych składników , jak wiadomo cukier jest tym szybkim źródłem energii i chętnie z niego korzysta…

2. Ocena somatotypu zawodnika

SOMATOTYPY

Przy dobieraniu odpowiednich makroskładników warto uwzględnić parametry i typ budowy zawodnika. Czy podopieczny ma tendencje do gromadzenia tkanki tłuszczowej?

3. Ilość i czas trwania treningów

W kolarstwie czas trwania treningu w zależności od okresu przygotowawczego czy rodzaju treningu wynosi od 1 do 4h

4.Słabe punkty zawodnika

Warto określić czy zawodnik ma jakieś problemy np związane z regeneracją, chorobami , czy nietolerancjami pokarmowymi, czy jest podatny na kontuzje. Czy możemy pomóc odpowiednią dietą czy suplementacją.

5. Eliminacja substancji antyżywieniowych (gluten, nabiał, cukier, lektyny, konserwanty, środki chemiczne, nadmiar błonnika nierozpuszczalnego)

6. Dostosowanie do preferencji smakowych zawodnika

Najlepsza dieta na świecie to taka, którą jesteśmy w stanie stosować i nam smakuje. Jak długo wytrwasz w czymś co ci nie smakuje?

7.Dieta powinna być oparta o wyniki zleconych wcześniej badań lekarskich

 

 

Comments are closed.